Ontdek Giethoorn

De enige vergelijking, die met het meest bijzondere dorp van Overijssel, Giethoorn, opgaat, ligt aan de oostkust van Italië en draagt de naam Venetië. Natuurlijk is Giethoorn lang niet zo groot als haar zusje, maar rust, ruimte en natuur zijn juist wat Hollands Venetië zo groot maakt. De talloze bruggetjes, die over het schitterende water naar pittoreske boerderijen leiden, maken iedere bezoeker spontaan verliefd op dit karakteristieke waterdorp.

Giethoorn werd in de 13e eeuw gesticht door monniken uit het Middellandse zeegebied. Zij vonden bij het bewerken van het land grote hoeveelheden geitenhorens, noemden het dorp daarom Geythorn, waaruit inmiddels de naam Giethoorn is ontstaan. Turf heeft een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming van Giethoorn. Door het afgraven van veen ontstonden er plassen en meren. Om de turf te vervoeren, groef men vaarten en sloten. Hierdoor zijn veel huisjes op kleine eilandjes gebouwd, die alleen te bereiken zijn met een bruggetje of een boot. Meer informatie over Giethoorn.

Punteren als een echte Gieterse Giethoorn is heel geschikt om het Nationaal Park Wieden-Weerribben i.o. ontdekken. Maar ook in Giethoorn is genoeg te beleven. Een tocht met een elektrisch aangedreven fluisterbootje is ideaal om het dorp en haar omgeving te leren kennen. Maar u kunt zich natuurlijk ook laten varen door een van de rondvaartboten. Of durft u misschien het punteren aan? Hiermee beweegt u zichzelf en de boot voort met een lange houten punterstok, zoals het een echte Gieterse betaamt.

Ons Venetië van Nederland biedt voor ieder wat wils met uiteenlopende musea en leuke attracties. Bekend zijn schelpengalerie Gloria Maris, Museumboerderij ´t Olde Maat Uus, Steenmuseum de Oude Aarde en Pottenbakkerij Rhoda. In Giethoorn zijn de laatste authentieke punterbouwers van Nederland actief. Punterwerf Schreur en Wilderboer, de laatste heeft een leuke erfwandeling uitgezet. Voor kunst bezoekt u gallerie Duine Rhee. Er is bovendien een ruime keuze aan activiteiten van het populaire Zuiden tot het onontdekte Noorden van Giethoorn. Ook kunt u kiezen uit verschillende cafés, terrasjes en restaurants. Van eten met Sterren tot aan ´patat met´ bij de snackbar. Giethoorn heeft het allemaal voor u.