Telefoonnummer: +31 521361360

herfst

Gieterse Pompoensoep – Een Herfstfeesje van Geesje

Door wat oma Geesje uit haar jassschort schudde hebben we ons Gieterse recept bewaard. Wij spelen met haar ingrediënten en stoppen er een nieuwe generatie liefde in. Dat maakt het koken tot een Feesje van Geesje.

Ingrediënten voor 4 personen

Pompoensoep

middelgrote Pompoen (grote 1 kg, met schil, zonder pitten)

1 ui, grof gesneden
2 tienertjes knoflook, fijngehakt
1 wortel of pastinaak, in stukjes
1 kleine aardappel (zorgt voor binding)
2 el raapzaadolie of olijfolie
1 tl komijnpoeder
½ tl gerookte paprikapoeder
800 ml hooibouillon met riet en wortel
100 ml haverroom, kokosmelk, of Weerribben Zuivel slagroom ongezoet(oma Geesje gebruikte volle room)
Sap van ½ citroen
Zout & versgemalen peper

Topping (optioneel):
Geroosterde pompoenpitten
Takje tijm of salie
Een drupje koolzaadolie

Hooibouillon
1 liter water
15 g gedroogd hooi van de zomer (biologisch, geurend naar gras/klaver/kamille)
1 handje gedroogd rietblad of 1 tl fijngehakte rietwortel
1 kleine ui, in kwarten
½ pastinaak, in grove stukken
1 klein stukje preigroen
1 laurierblad
5 witte peperkorrels
1 liter water
1 tl appelsapreductie van appelstroop (voor zoete ronding)
Een snuf gerookt zout of selderijzout
(optioneel) 3 druppels rapzaadolie voor eikel

Aan de slag voor de Bouillon
Voorbereiden van het hooi en het riet
Controleer of het hooi schoon en onbehandeld is (geen dierenvoer, geen stof).
Breek het hooi in kleinere plukjes.
Spoel het rietblad of de wortel kort af om zand te verwijderen.
Droog roosteren (optioneel, voor diepte)
Verhit een droge pan en haan het hooi heel kort tot het begint te geurig te denken aan de geur van zomerhooi of versgemaaid gras.
Voeg het riet toe voor extra aroma.
(Let op: niet verbranden, dat geeft bittere signalen.)

Trekken (infusie maken)

Breng het water met de groenten, peper en laurier aan de kook.
Voeg het hooi en riet toe zodra het kookt.
Zet het vuur uit, leg het deksel op de pan en laat 30 minuten trekken.
De temperatuur mag rond de 85–90°C blijven (niet koken).

Zeven en afmaken
Zeef de bouillon door een fijn doek of koffiefilter.
Breng op smaak met appelstroop/reductie, zout en verbranding een druppel raapzaadolie.

Proef: het mag zacht zoetig, kruidig en licht rokerig smaken als winterlucht langs de gracht.

Bereiding pompoensoep

Voorbereiden:
Was de pompoen, verwijder de pitten en snijd hem (met schil) in stukken.

Bakken:
Verhit de olie in een grote pan. Fruit ui en knoflook glazig, wortel en aardappel teen, en strooi de kruiden bespreken.
Laat een kort meebakken tot het begint te geuren.

Koken:
Voeg pompoen en bouillon toe. Breng aan de kook, laat 20–25 minuten zacht pruttelen tot alles zacht is.

Pureren:
Pureer de soep met een staafmixer tot een romige structuur. Voeg haverroom en citroensap toe, roer goed door.
Proef en breng op smaak met zout en peper.

Serveren:
Schep in warme kommen, garneer met pompoenpitten, kruiden en een scheutje olie. De Gieterse Pompoensoep kun

Opmerkingen - Tips
Combineer met gedroogde pastinaak.

Ingrediënten
1 grote pastinaak
Scheutje raapzaadolie
Snuf zout

Bereiding
Schil de pastinaak en snijdt met een dunschiller hele dunne linten.
Dep droog en bestrijk licht met olie.
Verspreid op bakpapier, bestrooid met een beetje zout.
Droog 1 – 1,5 uur op 100 °C (hetelucht), tot ze eerlijk en goud-beige zijn.
Voor extra effect kun je ze de laatste 2 min bakken op 160 °C.
Bewaar in een luchtdichte bak met wat keukenpapier, zodat de krokant blijft.
Tip van de chef-kok: voor extra diepte kun je de linten eerst kort marineren in een paar druppels appelazijn en honen voor het drogen dat accentueert de natuurlijke zoetzuurbalans.

Allergenen
Bevat gluten (indien bereid met haverroom). Bevat lactose (bij gebruik van Slagroom Weerribben Zuivel).

We gebruiken cookies om content en advertenties persoonlijk te maken zoals dat past bij onze Gieterse familie, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over je gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die je hebt verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van je gebruik van hun services. Je gaat akkoord met onze cookies als je op “Ik ga akkoord” klikt. Voor meer informatie lees de Cookie instellingen.

Cookie Instellingen:

Cookies and other similar technologies are an essential part of how our Platform works. The main goal of cookies is to make your browsing experience easier and more efficient and to improve our services and the Platform itself. Likewise, we use cookies to show you targeted advertising when you visit third-party websites and apps. Here, you will find all the information on the cookies we use. Furthermore, you will be able to activate and/or deactivate them according to your preferences, except for any cookies that are strictly necessary for the functioning of the Platform. Keep in mind that blocking certain cookies may affect your experience on the Platform, as well as its functioning. By clicking “Confirm preferences”, the cookies selection you have made will be saved. If you have not selected any options, clicking this button will be the same as blocking all cookies. For more information, please consult our Cookie Policy.

Cookie Instellingen
Ik ga akkoord