Phone: +31 521361360

herfst

Gieterse Pompoensoep – Een Herfstfeesje van Geesje

Door wat oma Geesje uit haar jassschort schudde hebben we ons Gieterse recept bewaard. Wij spelen met haar ingrediënten en stoppen er een nieuwe generatie liefde in. Dat maakt het koken tot een Feesje van Geesje. 

Ingrediënten voor 4 personen

Pompoensoep

middelgrote Pompoen (ongeveer 1 kg, met schil, zonder pitten)

1 ui, grof gesneden
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 wortel of pastinaak, in stukjes
1 kleine aardappel (zorgt voor binding)
2 el raapzaadolie of olijfolie
1 tl komijnpoeder
½ tl gerookt paprikapoeder
800 ml hooibouillon met riet en wortel
100 ml haverroom,  kokosmelk, of Weerribben Zuivel slagroom ongezoet(oma Geesje gebruikte volle room)
Sap van ½ citroen
Zout & versgemalen peper

Topping (optioneel):
Geroosterde pompoenpitten
Takje tijm of salie
Een drupje koolzaadolie

Hooibouillon
1 liter water
15 g gedroogd hooi van de zomer (biologisch, geurend naar gras/klaver/kamille)
1 handje gedroogd rietblad of 1 tl fijngehakte rietwortel
1 kleine ui, in kwarten
½ pastinaak, in grove stukken
1 klein stukje preigroen
1 laurierblad
5 witte peperkorrels
1 liter water
1 tl appelsapreductie of appelstroop (voor zoete ronding)
Een snuf gerookt zout of selderijzout
(optioneel) 3 druppels raapzaadolie voor glans

Aan de slag voor de Bouillon
Voorbereiden van het hooi en het riet
Controleer dat het hooi schoon en onbehandeld is (geen dierenvoer, geen stof).
Breek het hooi in kleinere plukjes.
Spoel rietblad of wortel kort af om zand te verwijderen.
Droog roosteren (optioneel, voor diepte)
Verhit een droge pan en rooster het hooi héél kort tot het begint te geuren denk aan de geur van zomerhooi of versgemaaid gras.
Voeg eventueel het riet even toe voor extra aroma.
(Let op: niet verbranden, dat geeft bittere tonen.)

 

Trekken (infusie maken)

Breng het water met de groenten, peper en laurier aan de kook.
Voeg het hooi en riet toe zodra het kookt.
Zet het vuur uit, leg de deksel op de pan en laat 30 minuten trekken.
De temperatuur mag rond de 85–90°C blijven (niet koken).

Zeven en afmaken
Zeef de bouillon door een fijne doek of koffiefilter.
Breng op smaak met appelstroop/reductie, zout en eventueel een druppel raapzaadolie.

Proef: het mag zacht zoetig, kruidig en licht rokerig smaken als winterlucht langs de gracht.

Bereiding pompoensoep

Voorbereiden:
Was de pompoen, verwijder de pitten en snijd hem (met schil) in stukken.

Bakken:
Verhit de olie in een grote pan. Fruit ui en knoflook glazig, voeg wortel en aardappel toe, en strooi de kruiden erover.
Laat kort meebakken tot het begint te geuren.

Koken:
Voeg pompoen en bouillon toe. Breng aan de kook, laat 20–25 minuten zachtjes pruttelen tot alles zacht is.

Pureren:
Pureer de soep met een staafmixer tot een romige structuur. Voeg haverroom en citroensap toe, roer goed door.
Proef en breng op smaak met zout en peper.

Serveren:
Schep in warme kommen, garneer met pompoenpitten, kruiden en een scheutje olie.                                                                          De Gieterse pompoensoep kun  

Opmerkingen - Tips
Combineer met gedroogde pastinaak.

Ingrediënten
1 grote pastinaak
Scheutje raapzaadolie
Snuf zout

Bereiding
Schil de pastinaak en snijd met een dunschiller hele dunne linten.
Dep droog en bestrijk licht met olie.
Verspreid op bakpapier, bestrooi met een beetje zout.
Droog 1 – 1,5 uur op 100 °C (hetelucht), tot ze knapperig en goud-beige zijn.
Voor extra effect kun je ze de laatste 2 min bakken op 160 °C.
Bewaar in een luchtdichte bak met wat keukenpapier, zodat ze krokant blijven.
Chef’s tip: voor extra diepte kun je de linten eerst kort marineren in een paar druppels appelazijn en honing voor het drogen dat accentueert de natuurlijke zoet-zuur balans.

Allergenen
Bevat gluten (indien bereid met haverroom). Bevat lactose (bij gebruik van Weerribben Zuivel slagroom).

We use first-party and third-party cookies for analytical purposes and to show you advertising related to your preferences, based on your browsing habits and profile. You can configure or block cookies by clicking on “Cookies settings”. You can also accept all cookies by clicking on “Accept all cookies”. For more information, please consult our Cookie Policy.

Cookies Settings:

Cookies and other similar technologies are an essential part of how our Platform works. The main goal of cookies is to make your browsing experience easier and more efficient and to improve our services and the Platform itself. Likewise, we use cookies to show you targeted advertising when you visit third-party websites and apps. Here, you will find all the information on the cookies we use. Furthermore, you will be able to activate and/or deactivate them according to your preferences, except for any cookies that are strictly necessary for the functioning of the Platform. Keep in mind that blocking certain cookies may affect your experience on the Platform, as well as its functioning. By clicking “Confirm preferences”, the cookies selection you have made will be saved. If you have not selected any options, clicking this button will be the same as blocking all cookies. For more information, please consult our Cookie Policy.

Cookies Settings
Accept all Cookies